Te trzy produkty zawsze masz w domu. Zrobisz z nich ekspresową surówkę do obiadu
Początek wiosny nie jest zbyt obfity w sezonowe warzywa i owoce. Dlatego robiąc surówkę do obiadu warto sięgnąć po pewniaki. Są to takie produkty, które z pewnością znajdą się w kuchni każdej z was. Jest to marchewka i seler, bez których nie obędzie się żadna zupa, a także jabłko – owoc, który jest dostępny i smaczny przez cały rok. I z tych oto trzech składników da się wyczarować przepyszny dodatek do obiadu.
Jak zrobić surówkę do obiadu z 3 składników?
Naszą smaczną surówkę zrobimy z korzenia selera, marchewki i jabłka. To ostatnie powinno być słodkie i soczyste.
Przepis: Surówka z 3 składników
Surówka z selera, marchewki i jabłka
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 1 mały korzeń selera
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- cukier, sól
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywSeler obierz, zetrzyj na średnich oczkach tarki. Obrane marchewki obierz na tych samych lub nieco większych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, od razu skrop je sokiem z cytryny.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki surówki wymieszaj. Skrop pozostałym sokiem z cytryny, polej olejem, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku cukrem i solą.
Druga wersja surówki z 3 składników
Ja osobiście najbardziej lubię lekkie i soczyste surówki. Jeśli jednak jesteście fanami bardziej zawiesistych dodatków do obiadu, zamiast sosu na bazie oleju, możecie do niej dodać majonez. Wcześniej możecie go rozprowadzić odrobiną przegotowanej wody, by stał się rzadszy. Świetnym dopełnieniem takiej surówki będzie posiekana natka pietruszki.
Z tych zestawów też zrobisz pyszną surówkę do obiadu
Smaczne surówki do obiadu można też zrobić z innych warzyw i owoców dostępnych na początku wiosny. Oto kilka przykładów:
- Użytego przez nas selera można zastąpić porem. Surówka nabierze ostrzejszego smaku i jeszcze bardziej apetycznego wyglądu.
- Smaczną i popularną surówką będzie colesław. Surówkę tę robi się zazwyczaj z kapusty białej, marchewki i cebuli.
- Niezawodna będzie surówka z marchewki i jabłka albo z marchewki doprawionej śmietaną i chrzanem.